1
Home > Nieuws > InterWork Professionals (IP'ers) aan het woord

InterWork Professionals (IP'ers) aan het woord

December 2020

InterWork Professionals Julia Mendes en Ryan Terborg vertellen over het werken voor woningcorporatie Havensteder in Rotterdam. 

'Vreewijk zit in je hart'.....

Dat dit klopt, kunnen wij als sociaal begeleider in Vreewijk bevestigen. Als InterWork professional zijn wij op missie in Rotterdam:-)

Vreewijk is een van de eerste en grootste tuindorpen in Nederland. Het heeft daarom een bijzondere plaats in de geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw en architectuur. Gemeente Rotterdam heeft in 1997 besloten tot aanwijzing van het beschermd stadsgezicht Vreewijk. In 2012 zijn vervolgens 900 woningen in tuindorp Vreewijk aangewezen als beeldbepalend. Ruim 200 woningen zijn Rijksmonument.

Vreewijk verder

Het verbeterprogramma 'Vreewijk verder' waarvoor wij werkzaam zijn, omvat de aanpak van ruim 1400 woningen en bedrijfsruimten. De aanpak is gericht op de modernisering van de woningen aan de binnenkant met behoud van het authentieke karakter van de woning aan de buitenkant. De werkzaamheden aan de woningen moeten ervoor zorgen dat de huurwoningen weer een lange periode mee kunnen. De huurders krijgen er een comfortabele, goed geisoleerde en energiezuinige woning voor terug.

Werken als sociaal begeleider

Als sociaal begeleider binnen het verbeterprogramma begeleiden wij de huurders op een zorgvuldige en uiterst persoonlijke manier door alle processtappen die hier bij komen kijken. Het is ook onze taak om ervoor te zorgen, dat een huurder akkoord gaat met het verbetervoorstel. Een huisbezoek is dan ook het allereerste contactmoment met de huurder. Vanuit hier zetten we een intensief traject in met de huurder. Vanwege de dringende werkzaamheden (bijv. het vervangen van de houten vloer op de begane grond voor een zandcement dekvloer) moet de huurder tijdelijk zijn woning uit. Wij faciliteren vervolgens een gestoffeerde en gemeubileerde woning en wij zorgen ervoor dat de verhuizer de inboedel opslaat. Ondertussen wordt de woning door de aannemer aangepakt. Nadien leveren wij de woning aan de huurder op, zorgen wij ervoor dat zijn inboedel weer terugkomt en dat de huurder weer terugkeert naar zijn huurwoning. Dit is in een notendop wat wij doen. Ons vak is in Vreewijk zoveel breder en komt het vaak aan op maatwerk. Wij hebben ook geregeld te maken met huurders die absoluut niet mee willen werken. Dat kost ontzettend veel energie van ons, maar hoort er gewoon bij.

SAMEN werken

Het traject met de huurder is uniek en intensief tegelijk. Het vraagt van de huurder een enorme flexibiliteit, doorzettingsvermogen en betrokkenheid. Van ons wordt verwacht, dat wij geduldig zijn, kunnen relativeren, veerkrachtig zijn en bovenal over empathisch vermogen beschikken. Daar waar huurders in eerste instantie volledig in de weerstand zijn gegaan, zie je dat de sociaal begeleider hier juist het verschil kan maken. De nadruk ligt hier voornamelijk op het SAMEN werken en vertrouwen bieden in een voor huurder zeer ingrijpende fase in zijn/haar leven.

Enorme voldoening

Een Vreewijker is trots op zijn wijk. Aan het onderdak waarin het de huurder voorziet, mogen wij een grote bijdrage leveren. Dat geeft een enorme voldoening en eer van ons werk. Deze missie vervullen wij niet alleen. Dit doen wij met nog 4 andere sociaal begeleiders in Vreewijk.

Contact

Wil jij net als Ryan en Julia ook aan de slag voor een woningcorporatie? Neem contact op met Adviseur Woningcorporaties Farid Bibouh via farid.bibouh@interwork.nl

 

Delen via: