1
Home > Nieuws > Leren met ‘community workers’ in hip en duurzaam Bristol

Leren met ‘community workers’ in hip en duurzaam Bristol

Augustus 2018

Een onbekende stad ontdekken, ervaringen uitwisselen met vakgenoten en inspiratie opdoen. Dat waren de ingrediënten van de zomerschool in Bristol. In juli ben ik samen met twintig andere professionals vanuit woningcorporaties, gemeenten en maatschappelijk opbouwwerk op reis gegaan.

 

Focus op capaciteiten

De School voor Gebiedsgericht Werken organiseert de zomerschool. Vier dagen verblijven we in de hippe, dynamische en duurzame stad Bristol. Met het bevlogen team 'Community Development', van de gemeente, verkennen we één van de zwakkere wijken van Bristol. Om bewoners te activeren gebruiken zij de ABCD-methodiek: ‘Asset Based Community Development’. De focus ligt bij deze aanpak op de capaciteiten (assets) die al aanwezig zijn in de wijk en niet op problemen en tekortkomingen. 

 

Bottom-up wijkontwikkeling

Samen met de ‘community workers’ gaan we in gesprek met wijkbewoners. We vragen hoe zij het vinden om hier te wonen en wat zij kunnen betekenen voor de wijk. Dat levert verrassende nieuwe contacten en mooie gesprekken op voor de community. Door de assets in kaart te brengen, te mobiliseren en te activeren ontstaat er een (informeel) netwerk van bewoners, lokale organisaties en verenigingen die samenwerken aan verbetering van de wijk. Wijkontwikkeling en -vernieuwing van binnenuit en bottom-up. 

 

Het nieuwe wijkgericht werken

Na de uitgebreide kennismaking met de werkwijze in Bristol geeft onze groep vanuit eigen ervaring en expertise adviezen aan de ‘community workers’. Er ontstaat een interessante en leerzame uitwisseling van verschillende visies op wijkgericht werken. 

 

Kunst, cultuur en buurteconomie

Naast het vakinhoudelijke programma is er ook ruimte voor gezelligheid en het bekijken van de stad: het historisch centrum, de oude haven, kunst, cultuur en de iconische Suspension Bridge. Ook gaan we naar de 'People’s Republic of Stokecroft', een anarchistische, alternatieve en progressieve gemeenschap die zich richt op duurzaamheid, lokale producten en een buurteconomie.

 

Energie!

De reis is leerzaam, inspirerend en intensief maar geeft vooral veel energie om met de vernieuwde inzichten en opgedane kennis aan de slag te gaan bij de woningcorporaties in de Nederlandse wijken.

 

Jij? 

Ben je leergierig en houd je niet van sleur? Word dan net als ik ook InterWork Professional bij een woningcorporatie en ga aan het werk als wijkbeheerder, bewonersbegeleider, verhuurmakelaar of woonconsulent. Lees hier meer.

Delen via: