1
Home > Nieuws > Lunch & Learn: wacht niet af, ga op pad en start!

Lunch & Learn: wacht niet af, ga op pad en start!

Mei 2019

Op vrijdag 10 mei organiseren onze adviseurs Kars Bambang Oetomo en Wouter Berends de tweede editie van de InterWork Lunch & Learn, voor overheidsprofessionals, in het prachtige Koetshuis de Haar in Utrecht. Gedreven sprekers zetten het publiek in beweging tijdens energieke masterclasses over de Omgevingswet, duurzaamheid, energie en citymarketing.

Een wereld van weelde

Koetshuis de Haar ligt bij het grootste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar, ooit privébezit van de adellijke familie van Zuylen en waar haar nazaten nog jaarlijks verblijven. Hollywoodsterren uit de vorige eeuw bezochten met regelmaat het kasteel en lieten hun sporen na in het kasteel en haar bijzondere tuinen: de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. Er is genoeg te zien voor de bouwkundige ogen, de perfecte locatie voor een inspirerende Lunch & Learn.

 

Waar wacht je nog op?

Jan LoogmanHoofddocent Omgevingsrecht met specialisatie Bouwbesluit, trapt af over de stand van zaken van de Omgevingswet.  Jan vraagt zich af waarom je zou wachten tot de invoering en niet nu al starten? Hij is een man met een missie en zegt: ‘’Wacht niet af maar ga op pad en start! Maak een transitie van moeten naar willen. De invoering straks, geeft nu aanleiding tot nadenken wat voor een gemeente je wil zijn, wat voor een klant en welke dienstverlening je wil leveren”. Jan adviseert de aanwezigen om naar andere gemeenten te kijken en te leren. Bewustwording staat voorop, de Omgevingswet reikt veel verder dan RO en VTH. Jan geeft waardevolle tips om aan de slag te gaan: “Organiseer bijvoorbeeld een omgevingscafé of een pubquiz. Kijk naar de bestaande verordeningen en bestemmingsplannen en onderzoek waar mogelijke tegenstrijdigheid of overlap is. Inventariseer welke ambities en kansen er zijn en hoe deze zich verhouden tot beschikbare mankracht, organisatorische - en financiële mogelijkheden. En tot slot: denk aan de gevolgen van de invoering van de Wet Kwaliteitsborging op 1 januari 2021”.

Slim energieneutraal en circulair in 2030

Tommie ValkenburgCEO van Facet Government en eigenaar van Valk&burg Vision en Concepts, is altijd bezig met het ombuigen van maatschappelijke kwesties naar kansen. Tommie bespreekt duurzaamheid en energie vanuit de visie: duurzaam bouwen aan een betere wereld. Nederland heeft verschillende ambities op gebied van duurzaamheid: thema’s als energieneutraal in 2030, hoogwaardige afvalinzameling en de invoering van de Omgevingswet. Vanuit de overheid, Europa, het bedrijfsleven en de burger zijn er verschillende belangen. Tommie neemt het publiek mee naar deze partijen en belangen en het tot elkaar komen hiervan, denk aan duurzaamheid, werkgelegenheid, cultuur en marketing. De afvalfiets in Waalre is bijvoorbeeld een initiatief dat bijdraagt aan de visie: Waalre natuurlijk afval loos, circulaire economie en de Participatiewet. Tommie adviseert: “Wil jij als burger of in je werk bijdragen aan een circulaire economie? Denk niet in afval maar in grondstoffen en waar je deze grondstoffen voor kunt gebruiken. Durf te dromen want er zijn kansen genoeg, ‘If you can dream it, you can do it’ zei Walt Disney’’. 

Wat heb ik nou te maken met citymarketing?

Roeland Tameling, Directeur bij City Result, heeft direct de aandacht van het publiek door zich kwetsbaar op te stellen. Roeland vraagt de aanwezigen waar ze aan denken als ze naar hem kijken, welke associaties zijn er? Er is onmiddellijk interactie en iedereen doet actief mee. Van hobby’s naar gezinssamenstelling tot politieke voorkeur, niets wordt geschroomd. Na Roeland zijn Urk en Kampen aan de beurt. Er blijkt toch telkens een discrepantie te zijn tussen imago en profilering. Volgens Roeland bestaat Citymarketing uit marketing + branding + making. Als werknemer van een gemeente of omgevingsdienst ben je zowel gebruiker, afnemer als producent van de stad of gemeente. De gemeente kan en moet ook waarmaken. Aan de hand van een case wordt het publiek gedwongen om na te denken over hoe zij de profilering van Kampen ‘Hartelijke historische Hanzestad aan het water’ kan verwezenlijken. Uiteenlopende ideeën van koffie drinken met de burgermeester, ouderen inzetten als gastvrouw/heer op het gemeentehuis en het organiseren van een ‘KampenZeilWeek’, worden geopperd.  Roeland sluit af met huiswerk: “Hoe kun jij met jouw collega’s de profilering van jouw stad of gemeente waarmaken?”

#IWLunchenLearn

Het programma eindigt met een heerlijke lunch waar iedereen geanimeerd door blijft praten. De adviseurs van InterWork kijken terug op een zeer geslaagd event vol kennis, inspiratie, nieuwe ideeën, interessante ontmoetingen en gesprekken. InterWork bedankt iedereen voor de aanwezigheid, energie en enthousiaste inbreng. Op naar de volgende Lunch & Learn dit najaar, houd onze LinkedIn pagina in de gaten!

Jij?

Heb jij een bouwkundige achtergrond en wil jij een mooie baan of opdracht als vergunningverlener, Wabo casemanager, toezichthouder, inspecteur of coördinator bij één van onze interessante opdrachtgevers? Bekijk hier de vacatures en solliciteer direct!

Delen via: