1
Home > Nieuws > Ontbijtsessie verduurzaming: waar sta jij met jouw corporatie?

Ontbijtsessie verduurzaming: waar sta jij met jouw corporatie?

Juli 2019

Op vrijdag 28 juni organiseren onze adviseurs Michiel Juta en Sebas Mijnhijmer de eerste editie van het InterWork klantevent: 'Verduurzaming bij woningcorporaties' voor managers en P&O'ers van woningcorporaties, op ons kantoor in het mooie Den Bosch. Leuke sprekers zorgen bij het publiek voor bewustwording, nieuwe inzichten en kennisdeling op het gebied van duurzaamheidsprojecten en strategische keuzes voor vastgoedmanagement en bewonersbegeleiding. 

Sociale veerkracht, taak van woningcorporaties?

Na een heerlijk ontbijt is er de introductie van het klantevent. Een gastspreker vertelt over InterWork Professionals, duurzame inzetbaarheid en de waarde die InterWork en haar professionals aan duurzame relaties hechten. In haar presentatie benoemt ze het belang van sociale veerkracht en cohesie voor het bereiken van duurzaamheidsdoelen. Uit het onderzoeksrapport van de Verenigde Naties uit 2019 blijkt namelijk: “Klimaatbescherming zal alleen slagen door te investeren in sociale samenhang en het verminderen van ongelijkheden’’. Hiermee wordt het publiek getriggerd om na te denken over de rol van woningcorporaties, in welke mate zij de bewoners kennen en samen sociale cohesie kunnen bereiken.

Met de billen bloot

Paul Huijsdens en Erik-Jan van der Knaap, van DuurSaam, stellen zich voor en nemen daar ook hun eigen mate van duurzaamheid in mee. Door deze openheid hebben zij direct de aandacht en is iedereen bij de les. Na de sprekers mag het publiek met de billen bloot. Aan de hand van een app wordt hun voetafdruk getest: welke impact heeft hun levensstijl heeft op onze aarde? Uit deze test blijkt de groep niet een heel duurzame levensstijl te hebben, uitzonderingen daargelaten. Laten we zeggen dat de groep gemiddeld iets boven het Europese gemiddelde zit. Werk aan de winkel dus.

Wanneer energieneutraal?

Geconfronteerd worden met de eigen (duurzame) levensstijl zorgt voor een prikkel. De koppeling naar de doelstellingen van de woningcorporaties op gebied van duurzaamheid en het hierover in gesprek gaan met bewoners wordt direct gemaakt. Er volgt een interactieve sessie over de doelstelling van woningcorporaties om in 2050 energie neutraal te zijn. Het publiek vertelt over de status hiervan, de maatregelen die zijn getroffen en hoe dit in de praktijk uitpakt. Men geeft elkaar tips en aandachtspunten: welke middelen gericht kunnen worden ingezet op verduurzaming en het doorrekenen en vertalen daarvan naar bewonersniveau. De ene woningcorporatie streeft ernaar al in 2030 energieneutraal te zijn en anderen in 2040 of 2050. Er ontstaan interessante discussies over de haalbaarheid en de kosten daarvan. Er worden verschillende initiatieven besproken, zoals zonnepanelen, warmtenet, groene stroom, goede isolatie, stadsverwarming etc. Conclusie is dat alles valt of staat met de communicatie met de bewoners: bespreek het energiegebruik, neem plaats aan de keukentafel en maak inzichtelijk hoe zij het beste met hun huis kunnen omgaan.

Wat neem je mee naar jouw woningcorporatie?

Aan het einde van de presentatie geven Paul en Erik-Jan nog verschillende tips mee:
- Betrek de bewoners bij de keuzes op gebied van duurzaamheid;
- Gedrag en bewustwording zijn belangrijk, neem de bewoners mee in de investering en opbrengsten zowel qua huur als woonlasten;
- Let op de doelgroep, gezinssamenstelling en soort bewoning, dit is van invloed op de mogelijkheden.

Als afsluiting wordt geeft het publiek aan dat de bewustwording zowel op privé als werkgebied een trigger geeft om in gesprek te gaan en samen aan de slag te gaan met duurzaamheid. Eén van de reacties: “Het is goed is om uit je eigen organisatie te stappen en te reflecteren door gesprekken met vakgenoten. Het geeft energie om erover te praten, is leerzaam en inspireert om in gesprek te gaan met de bewoners, dit geeft veel hoop voor de toekomst!”

Jij?

Het programma wordt afgeloten door Michiel en Sebas en iedereen blijft geanimeerd napraten. De adviseurs van InterWork kijken terug op een geslaagd event vol bewustwording, nieuwe inzichten, enthousiaste aanwezigen, kennisuitwisseling en interessante gesprekken over duurzaamheid. InterWork bedankt iedereen voor de aanwezigheid en entergieke inbreng. Op naar het volgende klantevent, houd onze LinkedIn pagina in de gaten!

Hoe groot is jouw stukje aarde?

Ben jij benieuwd naar jouw eigen voetprint? Ga dan naar voetafdruktest en kom er achter. Deze test brengt in kaart welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en geeft tips om jouw voetafdruk te verkleinen. 

Delen via: