1
Home > Nieuws > Wat is jouw glas water en wat is jouw pak melk?

Wat is jouw glas water en wat is jouw pak melk?

Oktober 2019

Tijdens de InterWork Professional avond vertelt ondernemer Joost Richter een bijzonder verhaal over verandering, hij haalt de professionals op een unieke manier uit hun comfortzone. Lees verder over deze waardevolle les.

Niets is wat het lijkt

Aan InterWork teamleider Farid Bibouh de mooie taak om de bijzondere spreker van de InterWork Professional avond te introduceren. Dit gebeurt aan de hand van vragen aan het publiek. Van thuissituatie tot politieke voorkeur, favoriete vakantiebestemming en leeftijd, niets blijft onbesproken. De reacties uit het publiek komen niet overeen met de werkelijkheid. Op de vraag in wat voor een auto Joost rijdt, wordt jolig gereageerd en de merken vliegen ons om de oren. Joost rijdt geen auto blijkt dan, hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij nog maar 0,8 procent ziet. Er verandert iets in de zaal, een ieder is onder de indruk en direct stil. Joost vraagt de deelnemers mee te gaan in zijn donkere wereld.

Geblinddoekt 

Na de introductie worden blinddoeken uitgedeeld zodat het publiek daadwerklijk mee kan gaan in Joost zijn wereld. De ondernemer vertelt geanimeerd over zijn jongere jaren: het moment dat hij clubkampioen wordt op de tennisbaan, zijn school- en studietijd, de bijbaan in de horeca en alle mooie carrièreplannen. Hij geeft aan altijd het gevoel te hebben gehad niet helemaal mee te kunnen komen maar kon de reden daarvan niet achterhalen. Joost krijgt op zijn 26e te horen dat hij door een oogaandoening langzaam blind wordt. Dit betekende een totale omslag en begon met ontkenning en frustratie. De geblinddoekte professionals luisteren aandachtig. De één voelt zich onveilig en kwetsbaar, de ander vindt de duisternis erg confronterend en anderen voelen juist meer rust en kunnen beter focussen op het verhaal.

Durven doen en positiviteit

In de tijd dat Joost zijn zicht erg slecht werd, bleef hij veel binnenshuis en dronk daardoor voornamelijk water. Het water was namelijk binnen handbereik, wel zo comfortabel. Met slecht zicht naar buiten gaan is erg lastig. Tijd voor de professionals om dit te ervaren. Na een tijdje rustig op een stoel te hebben geluisterd, zullen zij uit de (nieuwe) comfortzone stappen en zich bewegen door de ruimte. Dit vinden ze veel lastiger, er is geen houvast, overzicht en richtingsgevoel. Erg mooi om te zien is dat daardoor mensen elkaars handen vastpakken en meer verbinding zoeken dan anders.
Na al die glazen water had Joost enorm veel zin in melk. Daarvoor moest hij nogal wat obstakels overwinnen: naar buiten gaan, wandelen naar de supermarkt, mensen vragen om hem te helpen en vertellen dat hij erg slecht ziet enz. Maar wat was het genieten toen hij uiteindelijk dat pak melk in huis had en zijn eerste glas dronk! Kort na het pak melk, kocht hij drie straten verderop een fles wijn en niet veel later startte hij zijn eerste eigen bedrijf. Na de frustratie en angst kwam acceptatie. Met kwetsbaarheid, durven doen en positiviteit kan iedereen omgaan met kleine en grote veranderingen, volgens Joost. Het publiek neemt dit mee in hun werk als InterWork Professional waar zij steeds weer in een nieuwe omgeving werken. 

Deel je glazen water!

In tweetallen bespreekt het publiek in welke comfortzone zij zitten en waar ze graag naar toe zouden willen. Kortom, wat is jouw glas water en wat is jouw pak melk? Iedereen is erg energiek en praat honderduit. De professionals lijken zich meer open te stellen door de blinddoek en de setting. Plenair worden openhartig de glazen water en pakken melk beschreven: van een boek schrijven naar een pianoconcert geven tot gewoon wat vaker de deur uit te gaan zonder plan. Volgens Joost is het uitspreken van je glazen water een eerste belangrijke stap. Tel daarnaast je succesjes dagelijks en vier ze, dan komen de grotere successen vanzelf. Joost geeft aan dat zijn beperking geen beperking maar een mogelijkheid is, het heeft hem zoveel gebracht, namelijk minder oppervlakkigheid en meer verbinding, meer echt contact met mensen, kortom meer diepgang in zijn leven en relaties. 

Jij?

Ben jij leergierig en maak je graag deel uit van een fijn team? Word dan ook InterWork Professional. Ga met de zekerheid van een vaste baan aan de slag als bijvoorbeeld Wijkbeheerder bij verschillende woningcorporaties of als Vergunningverlener Bouw bij diverse gemeenten. Lees hier meer over de mogelijkheden en misschien ben jij ook wel bij de volgende InterWork Professional avond!

Delen via: