1
Home > Blog > De CAO en salarissen bij woningcorporaties in 2024

De CAO en salarissen bij woningcorporaties in 2024

Mei 2024

Bij het zoeken naar een nieuwe baan komt er heel wat kijken. Natuurlijk let je op het soort werk, de afstand tot je werkplek, maar ook het salaris is een belangrijke factor. Niemand wil immers een stap terug doen in inkomen wanneer ze van baan veranderen. Duidelijkheid over je salaris is dan ook meer dan welkom. Gelukkig is dat bij woningcorporaties goed geregeld.

CAO voor woningcorporaties, de leidraad voor arbeidsvoorwaarden

De CAO voor woningcorporaties, ook wel bekend als de CAO Woondiensten, vormt de basis voor de arbeidsvoorwaarden in deze sector. Het bepaalt niet alleen de salarisschalen, maar regelt ook belangrijke zaken zoals vakantiedagen, opleiding, werktijden en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Kortom, het biedt werknemers een helder kader waarbinnen ze kunnen weten wat ze kunnen verwachten bij een baan in de woningcorporatiesector.

Salarisschalen en loonsverhoging bij woningcorporaties

Welk salaris woningcorporaties jou moeten bieden, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het niveau van de functie die je gaat vervullen en of je een starter bent op de arbeidsmarkt.

Binnen de woningcorporaties zijn er verschillende functieniveaus, elk met een eigen salarisschaal die een minimum- en maximumniveau heeft. Dit betekent dat je van tevoren duidelijk weet wat je kunt verwachten qua beloning voor je werk.

Maar laten we wat dieper ingaan op hoe het salaris bij woningcorporaties wordt vastgesteld. Het is namelijk niet zomaar een bedrag dat uit de lucht komt vallen. Het salaris dat een woningcorporatie haar medewerkers biedt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Ben je overtuigd en wil jij werken bij een woningcorporatie? Bekijk onze woningcorporatie vacatures of neem contact met ons op. 

Hoe wordt het salaris bepaalt?

Zo wordt er gekeken naar het niveau van de functie die je gaat vervullen en of je een nieuwkomer bent op de arbeidsmarkt. Ieder functieniveau heeft zijn eigen salarisschaal met een minimum- en maximumniveau. Dit betekent dat je van tevoren duidelijk weet wat je kunt verwachten op het gebied van salaris.

In de CAO Woondiensten zijn ook bepalingen opgenomen over salarisverhogingen.

Bij normaal tot goed functioneren kunnen werknemers jaarlijks een loonsverhoging van twee procent verwachten. Als je je werk uitstekend doet, groeit je salaris zelfs tot het maximum van je salarisschaal. Het mooie is dat sommige corporaties zelfs nog hogere percentages hanteren als beloning voor goed werk.

Bovendien kunnen werknemers profiteren van loonsverhogingen die zijn overeengekomen in de CAO Woondiensten. Zo werd bijvoorbeeld afgesproken in 2024 dat de salarissen met 10% stijgen. Om een concreet beeld te geven, laten we eens kijken naar het salaris van een Woonconsulent in Nederland.

 

Voorbeeld salaris woonconsulent

Gemiddeld verdient een Woonconsulent € 3.645 bruto per maand, met salarissen variërend van € 3.100 (laag) tot € 4.195 (hoog). Dit is natuurlijk een aantrekkelijk vooruitzicht, vooral als je bedenkt dat bij een fulltime dienstverband bij een corporatie ook nog eens minimaal 144 wettelijke vakantie-uren per jaar worden geboden.

Daarbovenop krijgt iedere fulltime werknemer op basis van de CAO Woondiensten nog eens 45,8 bovenwettelijke vakantie-uren. Klinkt goed, toch? Lees hier meer over werken bij een woningcorporatie via Interwork.

Recente cao-wijzigingen

In 2024 is er een nieuwe editie van de CAO Woondiensten verschenen voor de woningcorporatiebranche. Aedes en de vakbondsleden hebben het onderhandelingsresultaat goedgekeurd. De CAO Woondiensten loopt met terugwerkende kracht van 1 januari 2024 tot 1 april 2025. Bij dit artikel vind je ook de salarisschalen per 1 januari 2024.

Wat betekent dit voor werknemers in de sector? Nou, om te beginnen kunnen ze zich verheugen op een structurele loonsverhoging van 10% per 1 januari 2024.

Daarnaast ontvangen ze in december 2024 een structurele eindejaarsuitkering van 2%.

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat alle bestaande bedrijfseigen regelingen, zoals eindejaarsuitkeringen en 13e maanden, opgaan in de CAO-eindejaarsuitkering.

Dit betekent dat corporaties na 1 januari 2024 geen nieuwe of hogere bedrijfseigen regelingen meer kunnen afspreken. De al bestaande regelingen kunnen ook niet afgebouwd worden, tenzij de corporatie daarover voor 1 januari 2024 afspraken had gemaakt. 

Bij het overwegen van een baan bij een woningcorporatie is het belangrijk dat je niet alleen naar het salaris kijkt, maar ook naar:

  • De totale arbeidsvoorwaarden
  • De mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling
  • Het toekomstperspectief binnen de organisatie

Delen via: